| Тюльпан | ||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Біологічна класифікація | ||||||||||||||||
| ||||||||||||||||
| |
Тюльпан (Tulipa L.), рід багаторічних цибулинних трав'янистих рослин родини лілійних. Відомо понад 140 видів, поширених у Європі та Азії; на Україні близько 10. Ростуть у степах на вапнякових і крейдяних відслоненнях, на сухих кам'янистих схилах тощо.
Біологічний опис |
Морфологічні особливості
Тюльпан - трав'янистий цибулинний багаторічник. Висота рослин коливається залежно від виду і сорту від 10-20 до 65-100 см.
- Коренева система
- Складається з щорічно відмираючого додаткового коріння, розташованого на підковоподібній нижній частині донця. У молодих цибулин (до першого цвітіння) формуються столони - порожнисті структури, на дні яких розташована дочірня цибулина. Зазвичай столони ростуть вертикально вниз, рідше убік.
- Стебло
Представлений трьома формами: донце, столон і генеративна втеча, що несе квітки і листя. Стебло прямостояче, циліндричне, заввишки від 5-20 до 85-100 см
Подовжено-ланцетові, зелені або сизуваті, з гладкими або хвилястими краями і легким восковим нальотом. Жилкування дугове. Розташовані черговий і охоплюють стебло. Нижній лист найбільший, верхній, так званий прапор-лист - найменший. У тюльпанів Кауфмана (T. kaufmanniana), Грейга (T. greigii), Микели (T. micheliana)і їх садових форм верхня сторона листя прикрашена фіолетово-бурими, пурпурними плямами або штрихами, смугами, що надає рослинам особливу декоративність. У дорослої квітучої рослини частіше всього 2-4(5) листи, які розташовані в нижній частині стебла. У молодих рослин (до першого цвітіння) єдиний лист розвивається до кінця вегетації. Зачатки листя закладаються в заміщаючій цибулині дорослої рослини в період вегетації, а зростання триває в наступному сезоні.
Зазвичай один але є і багатоквіткові види (T. praenstas, T. turkestanica) і сорти від них, на квітконосі яких 3-5 квіток і більш. Квітка правильна, двостатева, оцвітина з шести вільних листочків, тичинок шість, з подовженими пильовиками; товкачик з верхньою трехгнездной зав'яззю, коротким стовпчиком і трилопатевим рильцем. Квітки видових тюльпанів частіше червоні, жовті, рідше білі. Забарвлення сортових тюльпанів найрізноманітніше: від чисто-білої, жовтої, червоної, пурпурної фіолетовою і майже чорною до поєднання двох, трьох або декількох кольорів. Часто основа пелюсток забарвлена в інший колір, що відрізняється від основного, що утворює так зване "дно" квітки. Форма квітки теж різноманітна: келихоподібна, чашовидна, овальна, лілієвидна, махрова (пионовидная), бахромчата, зірчаста, попугайная. Квітки великі, завдовжки до 12 см, діаметром від 3 до 10 см, а в повному розкритті у видових тюльпанів до 20 см Квітки тюльпанів широко розкриваються на сонці і закриваються вночі і в похмуру погоду.
Багатосім'яна коробочка тригранної форми. Насіння плоске, трикутне, коричнювато-жовте, розташоване горизонтально в два ряди в кожному гнізді коробочки.

Історія культури
Азіатська батьківщина
Перші відомості про тюльпани ми зустрічаємо в Персії. Серед таджиків, чия мова відноситься до іранській групі, існує щорічне свято тюльпанів Сайри лола. Тепер важко встановити, які види стали предками перших окультурених рослин, але можливо, це були дикорослі тюльпани Геснера (Tulipa gesneriana) і Шренка (Tulipa schrenkii) поширені в Малої і Середньої Азії. З Персії тюльпани потрапили в Туреччину, де їх називали "лале" (Шаблон:Lang - tr). Ім'я Лале досі є найпопулярнішим жіночим ім'ям в країнах Сходу. У Туреччині уперше стали займатися селекцією цих рослин. До XVI століттяу було відомо вже близько 300 сортов тюльпанів.
Європейці уперше познайомилися з тюльпаном в Візантії, там і досі тюльпан- один з символів спадкоємиці Візантійської імперії - Туреччини.
Перші тюльпани в Європі
У 1554 ріку посланець австрійського імператора в Туреччині Огье де Бюсбек відправив велику партію цибулин і насіння тюльпанів до Відень. Спочатку вони вирощувалися у Віденському саду лікарських рослин, директором якого був професор ботаніки Шарль де л'Эклюз (Charles de l'Ecluse, 1525-1609). Займаючись селекцією, Эклюз розсилав насіння і цибулини усім своїм друзям і знайомим. У 60-і роки XVI століття торговці і купці завезли їх в Австрію, Францію, Німеччину. З того часу почалося тріумфальне завоювання тюльпанами Європи. Спочатку тюльпани розводили при королівських двірах, вони стали символом багатства і знатності, їх почали колекціонувати. Пристрасними любителями тюльпанів були Рішельє, Вольтер, австрійський імператор Франц II, французький король Людовик XVIII.
Тюльпани в Росії
На Русі дикий вигляд тюльпанів був відомий ще в XII столітті, але цибулини сортів садових тюльпанів уперше були завезені в Росію в епоху царювання Петра I в 1702 році з Голландії. У Росії пристрасними аматорами і колекціонерами кольорів були князь Вяземский, графиня Зубова, П. А. Демидов, граф Разумовский. Цибулини тюльпанів у той час коштували дорого оскільки завозилися з-за кордону аж до кінця XIX століття і вирощувалися в садибах тільки заможних людей. З кінця XIX століття було організоване їх промислове виробництво безпосередньо в Росії, на узбережжі Кавказа, в Сухумі. Проте культура тюльпанів в Росії не отримала такого великого розвитку, як в країнах Західної Європи.
Цікаві відомості
Тюльпани допомогли їм вижити
У продовж останніх місяців Другої світової війни в Європі через блокаду нацистів були перекриті усі водні шляхи, по яких перевозили їжу до головних міст західної частини Нідерландів.
Зазвичай людина потребує десь 1600 — 2800 калорій в день. Але станом на квітень 1945 року, денний раціон деяких осіб, які проживали в Амстердамі, Делфі, Гаазі, Лейдені, Роттердамі та Утрехті, становив біля 500 — 600 калорій. Тому багато-хто в той час їли цибулинки тюльпанів. Вони були дуже жорсткі. І хоч їх варили на малому вогні, вони не ставали м'якшими. Та все ж їх їли, ретельно пережовуючи. Через кілька днів після вживання цієї страви в людей боліло горло, і аби зменшити подразнення до цибулин додавали цукровий буряк, або моркву, якщо вони в них були.
Порція цибулин тюльпанів вагою 100 грамів містить 148 калорій, 3 грами білків, 0,2 грами жиру та 32 грами вуглеводів. Власне саме завдяки цим огидним на смак цибулинкам, багато людей в Нідерландах пережило голод.

Чудова і дуже пізнавальна стаття! 🌷
ОтветитьУдалитьІсторія тюльпанів, їх ботанічні особливості й навіть роль у складні часи — усе викладено з любов’ю до теми та цікавими деталями. Особливо вразив факт про використання цибулин під час голоду в Нідерландах — це показує, як тісно природа переплітається з історією людства.
До речі, якщо комусь захочеться прикрасити свій дім живими квітами, ось хороша добірка горщиків для квітів та ліан, яка ідеально підійде для весняної атмосфери 🌿
Дякую за натхнення! Такий контент — справжня квітка у стрічці 🌸